piątek, 16 października 2015

CIASTO RAFAELLO

Dziś przepis, który jest moim ulubionym z ciast z masą. Jest to ciasto o nazwie Rafaello. Z kokosem, puszyste, idealne do kawki na weekend. A więc do dzieła Drogie Panie :))))





Potrzebne będzie:

Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:

1/2 litra śmietany kremówki
2 śnieżki 
10 dag czekolady białej
1/2 szklanki adwokata
20 dag kokosu
10 dag płatków migdałowych


Przygotowanie:

Biszkopt

Ja podam jak robiłam swoją wersję, ale jeśli macie inaczej i sprawdzony swój przepis na biszkopt to róbcie według swojego.

6 białek ubijamy na sztywną pianę ze szklanką cukru. Potem dodajemy żółtka i mąki (najlepiej przesiane i wymieszanej już z proszkiem do pieczenia). 
Blachę smaruję margaryną i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto i piekę 20-30 minut w temperaturze 150- 170 stopni.
Po upieczeniu przekrawam biszkopt. Dolną warstwę zostawiam a górną kruszę.

Krem:

Kremówkę i 2 śnieżki ubijam następnie dodaję ostudzoną roztopioną białą czekoladę i 1/2 szklanki adwokatu oraz 10 dag płatków migdałowych.
Następnie krem dzielę na dwie części. 
Do I części dodaję pokruszony biszkopt i mieszam. Następnie wykładam to na ciasto.
Do II części dodaję 10 dag kokosu i wykładam na ciasto.
Wszystko można udekorować jeszcze płatkami migdałowymi.
DLA MNIE NAJLEPSZE CIACHO!!! SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz