poniedziałek, 4 maja 2015

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM

Dziś mój ulubiony obiadek :)



Potrzebne będzie:

2 płaty łososia
torebka szpinaku
ser favita
cytryna
sól
pieprz
przyprawy
olej Kujawski z cytryną i bazylią
1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Łososia solę i pieprzę. Dodaję też inne przyprawy jeśli lubicie, według uznania.
Na patelnię daję odrobinę masła i wyciskam ząbek czosnku. Podsmażam go ale pamiętajmy, aby czosnek nie zrobił się brązowy bo szpinak będzie gorzki. Po chwili wrzucam opłukane i odsączone liście szpinaku.
Gdy szpinak zaczyna zmniejszać swoją objętość zaczynam go przyprawiać solą i pieprzem, a następnie wyciśniętym sokiem z cytryny (góra z jednego plasterka sok - to także wedle Waszych upodobań smakowych dla mnie tyle jest w sam raz). Na początek nie przesadzajcie z przyprawianiem, pamiętajcie to ma Wam smakować! Uwierzcie mi szpinak jest wspaniały tylko trzeba go dobrze przygotować.
Gdy już wszystko pięknie się skomponuje, a szpinak zmięknie dodaję połowę sera favita z Mlekovity pokrojonego w kostkę.
W międzyczasie na patelnię daję olej kujawski z cytryną i podsmażam łososia. 


SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz