wtorek, 21 kwietnia 2015

CIASTO KAKAOWO - ORZECHOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ

Dziś ciasto, które znikło szybciutko. Bardzo smaczne i pięknie się prezentuje :)
Przepis znaleziony i prawdopodobnie jest Pani Ewy Wachowicz.





CIASTO CIEMNE:
6 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ubijamy białka z cukrem a następnie dodajemy po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w temp. 180 stopni 35 minut.
Po upieczeniu kroimy na II części na długość


MASA Z ŻÓŁTEK: będziemy dzielić ją na dwie części

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
30 dag masła
spirytus do smaku

Mleko i cukier oraz żółtka zagotować i mieszać. Będzie to wyglądać jakby było zważone.
Utrzeć masło i zimną masę dodawać.

WKŁADKA ORZECHOWA:

25 dag orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier a następnie resztę składników. Pieczemy w temp. 180 stopni  około 35 minut.


KRÓWKA

15-20 dag pokrojonych orzechów
1 puszka mleka kondensowanego gotować zanurzoną w wodzie przez 3 godziny na małym ogniu. Albo można kupić gotową krówkę.


kolejność ciasta

ciemne
masa z żółtek
wkładka orzechowa
krówka
II część ciemnego ciasta+ reszta masy z żółtek

Dekoracja wiórki czekoladowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz