niedziela, 15 marca 2015

ŚLEDZIKI :)

A może by tak śledzika :)

Dziś przedstawię Wam śledzie w wydaniu mojej mamusi. Przepyszne. Warto spróbować :)



Potrzebne będzie:  ja podaję zalewę na 1 kg śledzi jeśli macie więcej zwiększacie ilość proporcjonalnie

1 kg płatów śledziowych,  lub 1 kg świeżych śledzi - najlepiej dzień wcześniej posolić


Zalewa - zagotować wszystko

1 litr wody
8 łyżek octu
1 łyżka cukru
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe


3 cebule pokroić w półksiężyce i sparzyć gorącą wodą


Śledziki układamy w słoikach i dodajemy cebulę. Ostudzoną zalewą zalewamy śledziki. Najlepiej żeby około tygodnia przechodziły zalewą, ale z doświadczenia wiem, że po około 3 dniach już co poniektórzy buszują po lodówce i już próbują :)

Tą zalewą można zalewać także śledzie wcześniej panierowane i upieczone w bułce tartej.



SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz