niedziela, 30 listopada 2014

WIEWIÓRKA

Dziś podam Wam przepis na super szybkie i smaczne ciasto. Ciasto nosi nazwę Wiewiórka, ciocia podała mi przepis, który znalazła w gazecie. Naprawdę super. Idealne do niedzielnej kawki :) Dobry pomysł do wykorzystania jako świąteczny wypiek dla odwiedzających Nas kolędników :)







Potrzebne będzie:

4 średnie jabłka
5dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich lub dowolnych bakalii
4 łyżki cynamonu
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżeczka sody
2-3 łyżki kakao
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju słonecznikowego


Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Najlepiej aby była to antonówka albo szara reneta. Zasypujemy je 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na 15 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po około 15 minutach osączamy na sicie. 
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Następnie po 15 minutach na jabłka wykładamy w podanej kolejności odsączone rodzynki, orzechy, cynamon, pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, mleko i olej. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. kawałek pysznego, domowego ciasta! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń