sobota, 29 listopada 2014

SAŁATKA ALA MEKSYKAŃSKA

Witajcie dziś są andrzejki i z tej okazji chciałabym Wam zaproponować sałatkę mojego własnego pomysłu. Jest to sałatka z zupek chińskich, podana na ostro w stylu meksykańskim.

Składniki:
- 3 zupki chińskie Vifon, 2 pikantne i 1 łagodna
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka kukurydzy
- papryka czerwona, żółta, zielona (ja nie miałam zielonej, użyłam fioletowej)
- opcjonalnie papryczka chili
- sól
- majonez (ja używam kieleckiego)
- pieprz cayenne.

Do większej miski wrzucamy połamane zupki i ich przyprawy. Zalewamy gorącą wodą na ok centymetr powyżej poziomu makaronu i przykrywamy na około 3 minuty. Po tym czasie odkrywamy, mieszamy i czekamy aż wystygnie.








W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę. Do wystudzonych zupek wsypujemy odsączoną fasolę czerwoną i białą oraz kukurydzę.

Następnie dodajemy pokrojone papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem cayenne i sprawdzamy czy nasza sałatka ma już pikantny smak, jeżeli nie dodajemy jeszcze trochę pieprzu. Na sam koniec dodajemy majonez i mieszamy. Jeżeli nadal smak nam nie pasuje możemy jeszcze dodać pieprzu, ale pamiętajcie, że po jakimś czasie sałatka zrobi się jeszcze pikantniejsza. Jak już nałożymy sałatkę do półmiska możemy ją udekorować papryczką chili. 









Polecam serdecznie. W mojej rodzinie smakuje niesamowicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz