niedziela, 16 listopada 2014

MOJE PTYSIE

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ptysie. Ostatnio bardzo mi się ich zachciało, ale najlepsze robi moja ciocia Dorotka. Jej ptysie to dopiero pychotka moje giną w przedbiegach, ale i tak wyszły niezłe. Polecam.




Potrzebne będzie:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:


1 margaryna Kasia
2/3 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe

Przygotowanie:
Ciasto:
Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia. 
Następnie wbijać jajka i ucierać na jednolitą masę. Ciasto nakładać na blaszkę - ja miałam wyłożoną papierem do pieczenia. Można nakładać łyżką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.


Krem

Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po łyżce budyń. Powinna powstać jednolita masa puszysta.
Następnie upieczone ptysie kroimy na pół i nadziewamy masą. 
Na koniec posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.


SMACZNEGO!!!

2 komentarze: