sobota, 8 listopada 2014

DOMOWE DUSZONKI

Dziś dla Was coś na jesienne wieczory w gronie przyjaciół. Duszonki!!!
Ja najbardziej uwielbiam je z żeliwnego garnka z ogniska. Atmosfera pakowania garnka, i spędzania czasu przy ognisku jest tak wyjątkowy, melancholijny, niepowtarzalny. W obecnym czasie z małymi dziećmi jest to trochę trudne dlatego wraz ze znajomymi postanowiliśmy spędzić czas w domu, aby nasze dzieciaki się pobawiły, a Nasza ochota na duszonki wcale nie zmalała. Więc postanowiłam przygotować je w domu.




Potrzebne będzie: - porcja dla 4 osób

1 kg ziemniaków
1 duża marchew
2 cebule
2 gałązki selera
0,15 kg kiełbasy
0,15 kg boczek wędzony
sól
pieprz
olej

Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w plastry, marchew także w plastry i kiełbasę, a cebule w półksiężyce.
Do naczynie układamy warstwowo ziemniaki, marchew, cebula i kiełbasa oraz boczek. Warstwy solimy i dodajemy pieprzu.
Na dno naczynia wylewamy 2 łyżki oleju.
Pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzamy miękkość ziemniaków i marchewki.

SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz