niedziela, 21 września 2014

TORT ŚMIETANOWO-ORZECHOWY

Dziś chcę Wam przedstawić przepis na torcik. Tort piekłam wraz z moją kochaną mamą i babcią. Bez nich napewno by mi nie wyszło bo ja ogólnie to jestem beztalencie jeśli chodzi o ciasta. Ale powiem tyle wyszedł bosko i był pyszny :)  Tort był na urodziny mojej córci!!! Dziękuję Kochane Mamusiu i Babciu.

Przedstawiony tort jest na ok. 20 osób. Średnica tortownicy to 30 cm. 




Potrzebne będzie:

I Biszkopt:

7 jaj
7 łyżek cukru
9 łyżek mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia


II Biszkopt:

7 jaj
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki + 1 łyżka kakao + 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jaja z cukrem ucieramy długo na puszysty krem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (i kakaem w II Biszkopcie).

Biszkopty pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na ok. 180 stopni. Jeśli nie jesteście pewne czy jest gotowy to sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Wbijamy patyczek w ciasto i jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Jeśli wilgotny to potrzebuje jeszcze chwili. Biszkopty na tort możecie upiec dzień wcześniej.


Masa
Potrzebne będzie

I masa śmietanowa

750 ml śmietanki kremówki
4  śmietan fix Dr Oetker
10 dag cukru pudru
 1 puszka ananas - drobniutko pokroić

Ubijamy śmietanę kremówkę. Następnie dodajemy cukier oraz śmietan fix. Gdy będziemy przekładać nią biszkopta na górę układamy ananasa drobno pokrojonego.





II masa orzechowa

15 dag mielone orzechy włoskie
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 kostki masła
2 kieliszki wódki bądź spirytusu

Orzechy należy spażyć w 1/2 szklance mleka połączyć z cukrem. Następnie studzimy orzechy.
2 kostki masła ucieramy i stopniowo dodajemy jeszcze lekko ciepławe orzechy. Pamiętajcie bardzo powoli dodawać po 1 łyżce. Na koniec dodać alkohol.


Biszkopty przecięć na pół (pomóżcie sobie nitką). Mamy 4 kawałki 2 białe i 2 kakaowe biszkopta. Teraz od Was zależy który pójdzie na dół i jakie masy po kolei będziecie dawać. Ja zaczęłam od orzechowej i wykańczałam białą. Na białej pisałam napis (pisakami cukrowymi Dr Oetkera). Oczywiście ozdoby i wykończenie zależy od Was. Ja boki tortu obsypywałam wiórkami kokosowymi, ale możecie także użyć płatków migdałowych bądź startej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz