niedziela, 7 września 2014

ŚLIWKA W CIEŚCIE :)

Przygotowanie szybkie, ale co tam przygotowanie najważniejszy jest smak. Nie powinno się jeść ciepłego ciasta ale wierzcie mi ciężko było się oprzeć !!!!



Potrzebne będzie:

1 margaryna - ja użyłam Palmy z Bielmaru
1 szklanka cukru
5 jaj
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie powoli dodajemy po jednym jajku. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Tak wyrobione ciasto wykładamy na przygotowaną wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą blachę.
Ja miałam prostokątną o wymiarach 25*40cm.
Na ciasto układamy śliwki węgierki przekrojone na pół i wydrylowane. Pamiętajcie układać skórką do ciasta, aby się nie zapadły :) Śliwki posypujemy (łyżka cukru + cukier waniliowy + trochę cynamonu).
Na śliwki dajemy posypkę ( 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki).

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około godzinę.

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Mmm, ja już widzę, że bym się nie oparła :) Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń