poniedziałek, 22 września 2014

SAŁATKA Z CZERWONEJ PAPRYKI

Dziś z cyklu zaprawy. Sałatka do obiadu na zimowe dni. Będzie kolorowo na talerzu nawet, gdy za oknem szaro lub biało:)




Potrzebne będzie:

3 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1 szklanka octu
10 dag cukru
5 dag soli
czosnek
liście laurowe
ziele angielskie

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę kroimy w paseczki i wkładamy do słoi. Do każdego ze słoja dajemy po 1 ząbku czosnku, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Zalewa:

7 szklanek wody z 1 szklanką octu z cukrem i solą. zagotowujemy. Po zagotowaniu zalewamy słoje z papryką i cebulą. 

Zakręcamy słoje i gotujemy ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy z wody i obracamy do góry dnem. Gdy sałatka ostygnie przenosimy do spiżarki :)

Powodzenia i SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz