piątek, 26 września 2014

PYSZNY CHLEBEK NA ZAKWASIE:)

Dziś chcę Wam zaprezentować mój przepis na przepyszny chlebek. Powiem szczerze pierwszy z wypieków się nie udał, ale ten wyszedł cudownie!!!! Polecam!!!



Ja swój zakwas dostałam od znajomej wraz z tym przepisem. Natomiast jeśli nie macie nikogo kto piecze chlebek na zakwasie to musicie zrobić go sami. A jak? To już Wam poniżej napiszę:)

Zakwas:

  • 3 szklanki mąki żytniej żurkowej
  • 3 szklanki przegotowanej zimnej wody
  1. Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin.
  2. Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb. 
Ja proponuję jak już zaczniecie wyrabiać ciasto odłożyć sobie garść zakwasu na następny chlebek :)




A teraz co będzie potrzebne do pieczenia chlebka:

1 szklanka mąki na żurek
3 szklanki wody
1 kg mąki tortowej
1/2 kostki drożdży
3 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki płatków owsianych
1 szklanka otrębów
1 szklanka ziaren (siemię lniane)

Przypominam, że swój przepis i sposób przygotowania podaję już z gotowym zakwasem.
Do zakwasu dodać 1 szklankę wody  i 1 szklankę mąki na żurek. Można odstawić na parę godzin. Ja odstawiłam na około 3 godziny.



Następnie do tego dodać 1 kg mąki tortowej, 2 szklanki wody, niecałe 1/2 kostki drożdży (rozpuścić w ciepłej wodzie), oraz 3 płaskie łyżeczki soli, płatki owsiane 3 łyżki, 1 szklankę otrębów i 1 szklankę ziaren. Składniki wyrobić i odłożyć garść na nowy zakwas. Ciasto pamiętajcie, aby wyrabiać co najmniej 20 minut.
Ciasto włożyć do foremek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Ciasto nakryć ścierką do wyrośnięcia. 



Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny i 20 minut. Aby skórka nie była taka twarda skropcie podczas pieczenia wodą pod sam koniec.



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz