czwartek, 28 sierpnia 2014

ZAPRAWIAMY BURACZKI :)

Dziś przedstawię Wam jak zaprawiam buraczki do obiadu.
Chcę Wam przedstawić dwa sposoby gotowania buraków w jednym wykorzystamy wywar na barszcz w drugim nie.



Wariant gotowania nr 1:

Potrzebne będzie:

ok. 10 kg buraczków
cukier
ocet 
sól
pieprz


Buraczki obieramy i dajemy do garnków i zalewamy wodą. Do tej wody dajemy 4 łyżki cukru, 3 łyżki octu spirytusowego i 1 łyżkę soli.
Gotujemy buraczki do ok. 3/4 miękkości. 
Następnie do słoi (mi wyszło 8 litrowych) przelewamy wywar i mamy już gotowy do barszczyku. Ja jeszcze słoje z wywarem gotowałam. Do garnka dajemy słoje i zalewamy do 3/4 wysokości wodą i gotujemy.

 Gdy się zagotują, to ok. 5 minut gotujemy następnie wyciągamy słoje i obracamy do góry dnem.

Buraczki trzemy. Ja wykorzystałam moją cudowną maszynkę i oszczędzam na czasie :)
Po starciu buraczków  dałam ok. 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki cukru 4 łyżki octu. To wszystko mieszam i wkładam do słoików ( u mnie było to ok. 20 słoików 250-300 ml). Zakręcam i podobnie jak z wywarem zagotowuję słoje.



Wariant gotowania nr 2

W tym wariancie pukamy buraki i zalewamy wodą. Gotujemy do 3/4 miękkości. Gdy już są gotowe wszystko zalewamy zimną wodą. Wtedy obieranie buraków jest super szybkie, bo skóra odchodzi wręcz sama. Niestety wody z gotowania już nie wykorzystamy do niczego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz