wtorek, 26 sierpnia 2014

FLACZKI !!!

Dziś przedstawię Wam jak robię flaczki. Ja osobiście ich nie jadam, ale mój mąż uwielbia te, które gotuje moja mama. Teściowej flaki są najlepsze!!!! Tak mówi mój mąż, więc cóż albo proszę moją mamę, żeby je ugotowała, albo sama się biorę za to, choć nie lubię tego.



Potrzebne będzie:

1,30 kg flaków wołowych suchych krojonych
kość wieprzowa - ja na takiej zrobiłam od schabowego odcięłam bo taką akurat miałam, ale najlepsza była by wołowa
kostka wieprzowa lub wołowa
marchew
pietruszka
seler
cebula
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
1 łyżkę octu spirytusowego
śmiatana
przyprawa magii
1 łyżeczka majeranku


Przygotowanie

Flaki zagotować i pierwszą wodę odlać!! Następnie do flaków dajemy naszą kość (w moim przypadku wieprzową) i gotujemy.

Po zagotowaniu dodajemy kostkę wieprzową lub wołową oraz marchew, pietruszkę seler może być natka selera.


 Oraz przyprawy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy i gotujemy to wszystko do miękkości flaków. W międzyczasie opiekamy na gazie cebulkę i dodajemy ją także do flaków.

Gdy już flaki są miękkie wyciągamy cebulkę i warzywa i seler jeśli był naciowy i zakłócamy mąką i śmietaną.


Dodajemy także 1 łyżkę octu i 1 łyżeczkę majeranku i możemy zajadać.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz