piątek, 29 sierpnia 2014

BURACZKI DO OBIADU DLA DZIECKA

Dziś chcę Wam przedstawić jak zaprawiam buraczki do obiadu dla mojej córeczki. Tarte buraczki bez dodatku octu, idealne dla Naszych małych pociech!



Potrzebne będzie:

ok. 4 kg buraków (ja miałam od mojej babci, więc najlepsze bo z wiadomego źródła)
4 duże kwaśne jabłka
cukier
sól

Przygotowanie

Buraki gotujemy w skórce. Gdy są już w 3/4 miękkości zalewamy zimną wodą. Wtedy łatwiej się obiera buraki. Następnie trzemy buraczki - ja wykorzystuje moją maszynkę, jeśli jej nie macie niestety pozostaje ręczne tarło.
Po starciu robimy to samo z jabłkami i mieszamy z burakami dodajemy 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do malutkich słoiczków (tak aby Nasza pociecha miała je na góra 2 dni po otwarciu słoiczka). 

Następnie słoiczki dajemy do dużego garnka i zalewamy do 3/4 wysokości wodą i po zagotowaniu przez ok. 20 minut gotujemy. Tak przygotowane buraczki pozostaje podawać tylko dzieciaczkom do jedzenia. 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz