sobota, 19 lipca 2014

KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI

Dziś coś co robiłam po raz pierwszy i wykorzystałam przepis z "Kulinarnych inspiracji - Kamis".
Troszkę go zmieniłam, ale w bardzo minimalnym stopniu ale ogólnie super wyszło i mnie i mojej drugiej połówce bardzo smakowało.





Potrzebne będzie:

2 udka z kurczaka
3 szt. ziemniak
3 szt. marchew
2 cebulki nowe takie mniejsze
fasolka szparagowa ok. 25 dag
2 łyżki miodu
olej ( ja użyłam Kujawski z dodatkiem czosnku i Kujawski z dodatkiem czosnku i bazylii)
sól
Przyprawy :
papryka słodka
rozmaryn
czosnek
tymianek


Na początek udka nacieramy solą i odstawiamy.
Ziemniaki kroimy w półksiężyce i dodajemy do nich łyżkę oleju (z czosnkiem i bazylią - w moim przypadku) i rozmaryn i mieszamy.



Cebulę kroimy w półksiężyce, fasolkę na mniejsze części a marchew w grubsze plastry.



Kurczaka podsmażamy na oleju (z dodatkiem czosnku - u mnie) następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy papryką odrobiną czosnku (z kulinarnych inspiracji Kamis) oraz tymiankiem.


Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy warzywa. Wcześniej jednak na ten tłuszcz dajemy 2 łyżki miodu. Warzywa podsmażaj około 5 minut. Następnie wysyp je wokół kurczaka.



Na wszystko poukładaj ziemniaki i daj do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut.



SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz