sobota, 26 lipca 2014

GRILLOWANY KABACZEK

Dziś coś co może służyć jako dodatek do obiadku, mięska bądź zupełnie go zastąpić. Wybór należy do Was. Mowa o kabaczku i jego odpowiednim przygotowaniu. Ja proponuję opcję zapiekaną w piekarniku, akurat w tym wydaniu choć na pewno przedstawię Wam jeszcze inne moje propozycje!!!





Potrzebne będzie:

kabaczek zielony średni
kilka plastrów boczku wędzonego
ser Favita z Mlekovity
ser żółty
olej

sól pieprz


Ja kabaczka w tym wydaniu akurat robię w skórce. Tak więc myjemy kabaczka i kroimy go na ćwiartki. Jeśli Wasz ma dużo gniazd z ziarnami to wyjmujemy je np. łyżeczką. Następnie przyprawiamy pieprzem i solą. W międzyczasie na patelnię dajemy ok. 1 łyżki oleju i podsmażamy plastry boczku z obu stron. Gdy boczek gotowy nakładamy go na kabaczka i dajemy plastry sera Favity i na górę dajemy ser żółty.
Wszystko dajemy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzajcie twardość kabaczka jeśli tylko jest już miękki to wyjmujemy go. Ja podaję orientacyjnie temperaturę i czas wszystko do końca zależy jak duży i dojrzały jest Wasz kabaczek. Powodzenia i Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz