poniedziałek, 30 czerwca 2014

ŻEBERKA Z KAPUSTA I ZIEMNIACZKAMI

Dziś obiadek, który bardzo zasmakował mojemu mężowi. Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu.









Potrzebne będzie:

0,80 dag - 1 kg żeberek
olej
papryka słodka
papryka ostra
czosnek 3 ząbki
rosołek Winiary
przyprawa Maggi
rozmaryn


Żeberka kroimy na części i układamy w naczyniu, w którym będą pieczone. Zalewamy je zalewą (2/3 szklanki oliwy) z oliwy papryki słodkiej, ostrej, przyprawy Maggi oraz wygniatamy czosnek i rosołek Winiary. Taką miksturą nacieramy żeberka i posypujemy rozmarynem.



Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny pomału z każdej strony obracając, aż żeberka będą ładnie przyrumienione i dobre. temperatura około 180 stopni.




Kapusta:

Potrzebne będzie (porcja dla 2 osób):

1/2 główki kapusty
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
1 łyżka masła
1 łyżka maki
kminek



Kapustę poszatkować i dać do garnka, posolić i zalać wodą około 1 szklanki - dusić pod przykryciem do miękkości.



 Gdy kapusta będzie już dochodzić dodać cukier i ocet oraz masło. Gdy wszystko będzie już połączone w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki i zalewamy kapustę. Gdy wszystko zgęstnieje dodajemy koperek. 
Gdy wszystko jest gotowe układamy na talerzu wraz z ziemniaczkami i gotowe. SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz