czwartek, 12 czerwca 2014

ZAPIEKANKA MAKARONOWO-SZPINAKOWA

Ostatnio mam fazę na szpinak i chciałam zrobić zapiekankę ze szpinakiem i tak kombinując zrobiłam zapiekankę makaronowo-szpinakową z kurczakiem.

-250g makaronu (najlepiej rurki)
-opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-śmietana 18%
-1 podwójna pierś z kurczaka
-3 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie
-ostra papryka
-oliwa
-masło
-żółty ser




Makaron gotujemy al dente. Następnie przygotowujemy szpinak. 

Kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 

Wyciśnięty czosnek wraz ze szpinakiem przesmażamy na oliwie. Dodajemy śmietanę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wrzucamy makaron i kurczaka. Następnie wykładamy masę szpinakową na makaron mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz ostrą papryczką. 

Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st. na 30 min. Po tym czasie ściągamy folię i zostawiamy w piekarniku na jeszcze 5 min. Posypujemy wierzch startym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 min.

Aby udoskonalić przepis można żółty ser zastąpić mozzarellą lub do mieszanki szpinakowej dodać mozzarellę albo ser feta.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz