sobota, 28 czerwca 2014

TARTA Z TRUSKAWKAMI

Dziś porcja słodkości. Wykorzystamy truskawki. Mam nadzieję, że zdążyliście się nimi nacieszyć. Ja je najbardziej uwielbiam bez dodatków zajadać. Ale w połączeniu z tartą także są bardzo pyszne.









Potrzebne będzie:

0,25 dag mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
3 łyzki wody
sól

0,50 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe


Ciasto tarta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i masło (najlepiej żeby było miękkie) oraz wodę i sól. Wszystko łączymy łyżką. Następnie ugniatamy rękoma.


Gdy już mamy ciasto w jednolitej konsystencji wysypujemy trochę mąki na blat i rozwałkowujemy go na szerokość naczynia.



 Naczynie nacieramy tylko margaryną.



Rozwałkowane ciasto wkładamy do naczynie i układamy (przydadzą się zdolności manualne - ja takich nie posiadam, więc moja tarta nie jest tak ładna jak powinna być). 



Gdy już ciasto przylega do boków naczynia lekko nakłuwamy je widelcem ( ale nie przebijamy całości tylko do połowy, gdy przebijemy ciasto później galaretka nam wycieknie).



Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut. 
W tym czasie przygotowujemy 2 galaretki. Rozpuszczamy je w ok. 400 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.



Następnie zabieramy się za truskawki. Myjemy je i obieramy z kłonków oraz kroimy na pół.
Gdy ciasto jest upieczone i ostygnie, układamy na nie truskawki i wylewamy lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto dajemy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.




Gdy to nastąpi można się zajadać. Pyszne, lekkie i na zimno. Idealny deser w gorące dni. SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz