piątek, 9 maja 2014

RYBA W WARZYWACH

Piątek tygodnia koniec, a co na obiad???? U mnie na ogół zawsze w ten dzień na obiad jest rybka, albo naleśniki.
Dziś przedstawię Wam mój pomysł na rybkę w warzywach.




Potrzebne będzie:

rybka - u mnie po raz kolejny Dorsz atlantycki 2 kawałki dla 2 osób
1 marchew
1 pietruszka
1 mały bądź 1/2 większego selera
4 szt. małych ziemniaczków
masło
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków
Folia aluminiowa



Na początek przygotowujemy warzywa. Wszystkie obieramy, ziemniaki kroimy na ćwiartki bądź półksiężyce. 






Resztę warzyw albo trzemy na tarce z dużymi oczkami, albo wykorzystujemy do tego maszynę. Ja robię to drugie i dziękuję, że ktoś mnie może wyręczyć:))

 

 

 

Wcześniej oczywiście rozmrażam rybę.


 
Gdy już jest ryba rozmrożona to kładę kawałek na folię aluminiową i przyprawiam go solą i pieprzem.



Następnie posypuję startymi warzywami i układam na warzywa ziemniaki.



Dodatkowo solę ziemniaki i dodaję na nie przyprawy do ziemniaków oraz trochę masła.


 

 Tak przygotowaną porcję zakrywam folią i odkładam do naczynia, które pójdzie do piekarnika. Z drugim kawałkiem robię to samo.


Tak przygotowane paczuszki wkładam do piekarnika na ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 190 stopni.





Proponuję po około 45 minutach sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie, bo tu tylko o nie najbardziej się rozchodzi. Rybka będzie bardzo szybko gotowa, podobnie jak cienko starte warzywa.






Także kontrolujcie ziemniaki i gdy one będą miękkie można wyjmować paczuszki i zaczynać jeść.
Życzę powodzenia i smacznego.
 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny i łatwy przepis. Czasami robię taką rybę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję u mnie świetnie się sprawdza :)

      Usuń