czwartek, 22 maja 2014

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM ....MMMM MIAM!

Sezon otwarty. Rabarbar już jest i to jest wspaniałe bo można przygotować przepyszne ciasto drożdżowe z kruszonką!!!! Mniam moje ulubione.






Potrzebne będzie :
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
5 dkg drożdży

1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko
3 jajka
3 łyżki śmietany

szczypta soli
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki)

Kruszonka:
1/2 masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej



CIASTO:

Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin).
Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut.

Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut.

RABARBAR:

Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. 
Następnie wyłożyć na ciasto.


KRUSZONKA

1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki.

2 komentarze: