środa, 14 maja 2014

NADZIEWANE MAKARONOWE MUSZELKI

Witam wszystkich dziś zestaw obiadowy. Mam nadzieję, że przypadnie Wam smakowo do gustu moja propozycja makaronowych muszelek nadziewanych mięsem mielonym z serem mozzarella i sosem koperkowym.



Potrzebne będzie:

0,5 kg mięsa mielonego
makaron muszelki - ok. 22 szt.
ser mozzarella w kulkach - 1 opakowanie
olej
pieprz
sól
papryka słodka
papryka ostra
kminek
1 szt. cebula
3 ząbki czosnku
śmietana do sosów



Zaczynamy od mięsa mielonego. Na patelnie dajemy ok 2 łyżki oleju i mięso mielone podsmażamy. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i słodką do smaku oraz troszkę kminku. Również drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ja akurat zblenderowałam cebulkę i czosnek więc były mało wyczuwalne.



Następnie w czasie, gdy mięsko się nam podsmaża wstawiamy osoloną wodę z łyżką oleju na makaron. 


Po ugotowaniu makaronu zalewamy go zimną wodą i możemy nadziewać!!

Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy wszystko zapiekać. I zabieramy się za nadziewanie. Ja do nadziewania wykorzystałam także ser mozzarella w kulkach.



Ilość nadzianych muszelek - mi wyszło 20 szt., ale proponuje ugotować kilka sztuk więcej, gdyby jakieś muszelki uległy rozdarciu podczas gotowania.
Nadziewamy po kolei każdą muszelkę. Ja do niektórych dodawałam kulkę sera mozzarella i mięsko.



Całość jeszcze posypałam startą mozzarellą i dałam do zapieczenia w piekarniku na góra 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.



 Na koniec podgrzewamy odrobinę śmietany do sosów i dodajemy koperku, pieprzu i odrobinę soli. Takim sosikiem polewamy nasze muszelki. 


I gotowe SMACZNEGO!!! 



1 komentarz:

  1. Wygląda super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń