czwartek, 10 kwietnia 2014

WIELKANOCNE JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jak wiemy są to głównie jajeczne święta. Dziś zaproponuję Wam jajuszka w sosie tatarskim, którego zrobienie nauczyła mnie Pani Małgosia, z którą kiedyś pracowałam. Jak nigdy nie lubiłam takich sosów to w jej się zakochałam. Przepis przyniosłam do domu  i do dziś moja mama z niego korzysta.





Potrzebne będzie:

sałata rzymska
6 szt. jaja lub więcej ja akurat przedstawiam na taką ilość
jogurt naturalny - może być typu greckiego
majonez - ja uwielbiam Kielecki
przyprawa Maggi
pieprz - ja używam Kamis
groszek
8 plasterków wędliny
2 średnie ogórki kiszone
4 plastry sera żółtego - jeśli lubicie

Przygotowanie jest banalnie proste. Gotujemy jajeczka na twardo!!!! Łupimy je i kroimy na połówki. W naczyniu, którym podamy nasze jajeczka układamy liście sałaty rzymskiej - bo to w nich każdą połówkę jajka położymy i zalejemy sosikiem.
Dlaczego akurat sałata rzymska, ma duże liście i łatwiej się zawija w nich jajko a w dodatku nie jest taka"trawiasta".



Czas na przygotowanie naszego sosiku. Pokrójmy sobie w kosteczkę drobniutką ogórki, wędlinę, ser żółty. Do miski dajemy ok 8 łyżek majonezu i tyle samo jogurtu, do tego do smaku kilka kropel przyprawy w płynie Maggi i pieprz. Gdy już wszystko wymieszamy dodajemy groszek (ale nie całą puszkę tylko kilka łyżek) i ogórki, wędlinę oraz ser żółty. Tak przygotowanym sosem polewamy każde jajo umieszczone w liściu sałaty rzymskiej. Jeśli ilość sosu nie starcza doróbcie go i zróbcie ilość taka jak Wam odpowiada.
I gotowe tylko podawać i zajadać się jajami w przepysznym sosie!!!!
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz