niedziela, 20 kwietnia 2014

MAZUREK

Kolejnym ciastem kojarzonym ze Świętami Wielkiej Nocy jest Mazurek.
Szczerze nigdy go nie robiłam, ale trochę teraz skuszona i za namową mojej mamy. Spróbowałyśmy!!!




Potrzebne będzie do ciasta:

3 żółtka jaj ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
0,15 dag masła
0,20 dag mąki
2-3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

Ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce. Zostawcie sobie trochę ciasta, aby zrobić brzegi wyższe, aby masa się nie rozlała.
Ciasto wsadzić do piekarnika na ok. 30 minut w temperaturze  ok. 160 stopni.









Potrzebne będzie do masy:

puszeczka masy kajmakowej - ja kupiłam ją w Biedronce
ok. 20 dag bakalii
troszkę rodzynek
ok 15 dag orzechów włoskich

Przygotowanie masy:

Wszystkie owoce pokroić drobniutko w kosteczkę, orzechy także i wymieszać z masą kajmakową.










Potrzebne do polewy czekoladowej:

0,13 dag cukru pudru
0,13 dag margaryny Palmy
3 łyżki kakao - ja dawałam Decomorreno
2 łyżki wody
płatki migdałowe - do dekoracji


Wszystkie składniki zagotować a następnie wylać na masę i udekorować płatkami migdałowymi.



I gotowe!!! SMACZNEGO!!!!

1 komentarz:

  1. Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń