niedziela, 6 kwietnia 2014

KURCZAK W CIEŚCIE Z SAŁATKĄ

Dziś przedstawię Wam przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim z sałatką. 
Przepyszny pomysł na obiad i co najważniejsze szybki do przygotowania i lekki.




Potrzebne będzie - porcja dla 4 osób:

1 podwójna pierś z kurczaka
0,25 dag pieczarek
1 szt. cebula
2 szt. ciasta francuskiego
2 szt. ogórek kiszony
1 szt. pomidor
4 plastry sera żółtego
czosnek
pieprz - Kamis
papryka słodka i ostra - Kamis


Do sałatki - dla 4 osób:

1 główka sałaty
2 pomidory
1 ogórek
1 ząbek czosnku
olej Kujawski
ocet jabłkowy - Kamis
pieprz Kamis
cukier


Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia piersi z kurczaka. Pamiętajmy, aby naszą pierś podzielić na 4 części. 
Na patelnię nalewamy troszkę oleju i kładziemy piersi. Następnie przyprawiamy je pieprzem, papryką słodką i ostrą, wyciskamy ok. 3 ząbki czosnku. Dodajemy do tego drobno posiekaną cebulkę oraz pieczarki. Wszystko podsmażamy ok. 15-20 minut.
Następnie przygotowujemy sałatkę.



Tak, więc płuczemy sałatę i rwiemy ją na drobne kawałki i wkładamy do 4 miseczek.
Następnie dodajemy pomidora i ogórka. Wszystko zalewamy sosem : 250 ml wody + 2 łyżki octu jabłkowego+ 2 łyżeczki cukru+ wyciskamy ząbek czosnku+ pieprz+2 łyżki oleju.


Gdy kurczak jest juz gotowy i lekko przestygnął możemy zacząć układać go na cieście francuskim.



 Każde ciasto kroimy na pół. 2 części dajemy na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto przekładamy piersi z kurczaka a na górę dajemy pokrojonego ogórki kiszone i pomidora. 






 I przykrywamy serem żółtym:)




Wszystko przykrywamy kolejnymi częściami ciasta francuskiego, które dodatkowo nacinamy w poprzek.



 Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika na ok 20 minut  w temp. ok. 180 stopni. Oczywiście pilnujemy, tak aby ciasto się upiekło, a nie spaliło :)



 Gdy już ciasto jest gotowe można podawać pyszny obiadek.


 SMACZNEGO!!! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz