wtorek, 8 kwietnia 2014

CHINESE PLEASE :)))) - CZYLI KURCZAK, RYŻ I WARZYWKA

Nie macie pomysłu na obiad. Przedstawię Wam chińszczyznę mojego męża, którą zawsze robił gdy on gotował a ja miałam wolne od kuchni. Boski tekst, ale fakt nie mam co narzekać mój mąż umie gotować!. Danie jest świetne  i do tego jest to lekko strawne, a więc zdrowe.


Potrzebne będzie:

2 szt. marchew

1 szt. pietruszka

1 mały lub ½ dużego selera

podwójna pierś z kurczaka

woreczek ryżu



Przyprawy:

2 szt. Rosołek drobiowy Winiary

Kurkuma Kamis

Pieprz Kamis

Sól

Czosnek

Przyprawa grillowa Kamis

Przyprawa kebab Kamis

Oliwa z oliwek



Przygotowanie jest banalne na początek obieramy warzywa i kroimy je na paski o długości mniej więcej 2 cm (tak jak na zdjęciu). 



Następnie rozpuszczamy rosołek i warzywa wraz z rosołkiem dajemy na patelnię i podsmażamy, aż warzywka będą średnio miękkie.





Kolejnym etapem jest przygotowanie piersi z kurczaka. Kroimy ją w 2 centymetrowe paski, a następnie w kostkę. 



 Przygotowaną pierś nacieramy następującą miksturą :rosołkiem z łyżką stołową oliwy z oliwek, a także z przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą grillową i kebab  i dodajemy 3 ząbki czosnku - wyciśnięte.



Tak natarte mięso zostawiamy na około 15 minut i następnie możemy dodać do warzyw i smażymy, aż mięso będzie gotowe i warzywa miękkie.



W między czasie nastawiamy wodę na ryż. Do wody dodajemy oliwe, sól i kurkumy małą łyżeczkę.

Gdy ryż się ugotuje mięso też już powinno być gotowe, więc pozostaje tylko przygotować talerze i nakładamy ryż a na niego mięso z warzywami.



SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz