sobota, 19 kwietnia 2014

BABKA ..... WIELKANOCNA :)

Witam dziś szybciutko przedstawię Wam jak zrobić pyszną babkę. Sama myślałam, że nigdy mi się nie uda, a ten przepis mojej babci jest tak genialny, że wszystko zawsze się udaje :)


Potrzebne będzie:

5 szt. jaj - tyle ile zmieści się do kubka :) - nowa miarka :)
2 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
margaryna Palma (Bielmar)





Przepis jest banalny do naczynie dajemy margarynę i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy.



 Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym jajku. 



Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy kolejno po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.


Wszystko ucieramy dokładnie i przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą (później bardzo łatwo wyjąć babkę).






Dajemy do piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok. 170 stopni - najlepiej sprawdzić w instrukcji jak w waszym piekarniku piecze się babkę i na którym poziomie (wiem że są różnice w zależności od firmy). Aby upewnić się czy babka jest gotowa to uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i patyczkiem nakłuwamy babkę gdy po wyjęciu będzie on suchy znaczy, że babka jest gotowa.
Jeśli boicie się, żeby nie spaliła się z góry to zostawcie papierek z margaryny i później nałóżcie go na upieczoną z góry babkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz